نخستین نشست سه جانبه روسای مجلس کشورهای ترکیه، جمهوری آذربایجان و پاکستان در باکو برگزار شد.
در این نشست که به میزبانی صاحبه غفاراوا، رئیس مجلس آذربایجان برگزار شد؛ مصطفی شنتوپ و اسد قیصر روسای پارلمان ترکیه و پاکستان حضور یافتند.
روسای مجلس سه کشور پس از سخنرانی در صحن مجلس آذربایجان بیانیه مشترکی امضا کردند.
شنتوپ ضمن ابراز خرسندی از حضور در باکو، اظهار داشت: روابط دیرینه ترکیه و آذربایجان را میتوان بر مبنای دوستی و برادری تعریف کرد.
وی در ادامه تاکید کرد: امیدواریم نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان که پس از انتخابات 20 ژوئن با وجود شکست در جنگ مجددا انتخاب شد، اجرای اسنادی که امضا کرده را تسریع ببخشد.
رئیس مجلس ترکیه خاطرنشان کرد: بار دیگر عرض میکنم که در صورت صمیمیت در اجرای این اقدام، ما نیز متقابلا رفتار خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه ترکیه، آذربایجان و پاکستان مسئولیتهای زیادی در حل و فصل مسائل مربوط به سرزمینهای اطراف دارند، گفت: علاوه بر مسائل سیاسی، فعالیتهای مشترک در حوزههای دفاعی، حمل و نقل، پیوندهای منطقهای، تجارت، انرژی، آموزش، گردشگری، فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز از ارکان همکاریهای سه جانبه است.
شنتوپ همچنین تاکید کرد: خشونت در افغانستان باید در اسرع وقت پایان یابد و طرفین در مورد یک راه حل سیاسی مذاکره شده، توافق کنند.
رئیس پارلمان آذربایجان نیز در سخنان خود اظهار داشت: حمایت پاکستان و ترکیه از کشورمان در جنگ برای عدالت برای همیشه در ذهن و قلب ما باقی خواهد ماند.
رئیس مجلس پاکستان نیز تاکید کرد: مایه خرسندی است که پرچم آذربایجان ، پاکستان و ترکیه در کنار هم به اهتزاز درمیآیند.
مصطفی شنتوپ رئیس مجلس ترکیه که به باکو پایتخت جمهوری آذربایجان سفر کرده، گفت: سازوکار سه جانبهای میان ترکیه، آذربایجان و پاکستان تشکیل شده است.
شنتوپ با بیان اینکه خواستار سازمانی شدن این سازوکار جدید هستند، اظهار داشت: این سه کشور دارای رویکرد مشابهی به تحولات بین المللی بوده و حامی یکدیگرند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاران پیرامون تحولات اخیر در افغانستان نیز تصریح کرد: «ترکیه طی چندین سال گذشته مسئول امنیت فرودگاه کابل بوده و هم اکنون نیز مایل به ادامه این وضعیت هستیم».
رئیس مجلس ترکیه ادامه داد: ترکیه بر اساس حقوق و مشروعیت بین المللی درحال رایزنی به منظور نهایی شدن این مساله است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود نیز به مسئله پناهجویان اشاره کرد و گفت: «ترکیه مسئول وضعیت فعلی افغانستان و سوریه نیست اما با اینحال میزبان بیشترین شمار پناهجویان هستیم. مسئله مهاجرت و پناهجویی مشکل تمامی جهان است».